More About: MCT Olie

Het gebruik van MCT olie is de afgelopen jaren flink gestegen. Het product is momenteel erg populair onder krachtsporters, maar ook voor mensen die bezig zijn met afvallen.

Onderstaand artikel gaat over onze biologische en conventionële MCT olie. In dit artikel vertellen we u meer over wat MCT olie precies is, welke varianten Spack in het assortiment heeft en waarom het zo populair is onder sporters en mensen die bezig zijn met afvallen. Ook zullen wij u wat vertellen over de gezondheidsvoordelen die MCT olie met zich mee brengt.

Bent u nieuwsgierig? Lees dan verder.

MCT Olie is afkomstig van de kokosnoot en bevindt zich in kokosolie. Het is het deel van kokosolie dat op kamertemperatuur vloeibaar blijft. MCT Olie wordt ook wel gefractioneerde kokosolie genoemd.

MCT staat voor “Medium Chain Triglyceride”, dit betekent middellange keten vetzuren. De MCT olie bestaat uit vetzuren C8 en C10. Vetzuur C8 staat voor Caprylzuur en komt voor in onder andere boter, kokos, palm en de melk van zoogdieren. Het vetzuur C10 staat voor Caprinezuur en komt voor in kokos, palm, geitenmelk en dierlijke vetten.

Zoals de naam al zegt, bestaat de olie uit een middellange keten van vetzuren. In de meeste voeding komen lange vetzuurketens voor (LCT). Middellange vetzuurketens (MCT) gedragen zich anders in het lichaam ten opzichte van lange vetzuurketens (LCT), middellange vetzuurketens worden namelijk makkelijker verteerd en opgenomen in het lichaam.

MCT Olie wordt dan ook vaak gebruikt in een ketogeen dieet. Een ketogeen dieet is de strengste vorm van een koolhydraat arm dieet. Een ketogeen dieet wordt gevolgd door mensen die willen afvallen of als onderdeel van bepaalde ziekten.

Voordelen MCT Olie

MCT Olie is een olie populaire olie onder krachtsporters, maar ook voor mensen die bezig zijn met afvallen. Verder biedt het ook voordelen voor de gezondheid.

Helpt bij gewichtsverlies

Er zijn onderzoeken geweest waarin is aangetoond dat MCT olie de aanmaak van twee hormonen stimuleert die het lichaam een verzadigd gevoel geven, deze hormonen heten “peptide YY” en “leptine”. Het lichaam verwerkt MCT-olie meteen, waardoor het vrijwel direct als energiebron wordt gebruikt. Doordat de MCT-olie makkelijk wordt verwerkt in het lichaam, worden ze ook sneller omgezet in ketonen. Ketonen zijn afvalstoffen die vrijkomen als je lichaam vet verbrandt om energie te maken.

Verhoogt het uithoudingsvermogen

Onderzoekers beweren dat het gebruik van MCT olie zorgt voor een verhoging van het uithoudingsvermogen tijdens het sporten. Zo zouden de MCT’s ervoor zorgen, in vergelijking tot LCT’s, dat sporters beter presteren met intensieve oefeningen. Dit is ook de reden dat veel sporters MCT olie gebruiken.

Gezond voor je hersenen

De hersenen gebruiken vooral glucose als brandstof voor energie, maar hersenen gebruiken ook ketonen. Ketonen worden door de lever aangemaakt als bron van energie, de vetten in MCT-olie worden dan ook door de lever omgezet in ketonen. Daardoor is het direct bruikbare brandstof voor de hersenen.

Toepassingen

MCT-olie kan op verschillende manieren gebruikt worden. Hier zijn enkele toepassingen.

Toevoegen aan dranken

MCT olie kan je op een simpele manier toevoegen aan je dieet door een lepel toe te voegen aan dranken zoals koffie, thee, smoothies of shakes. Dit kan een boost geven aan je energieniveau en je een verzadigd gevoel geven.

Saladedressing

MCT-olie kan als ingrediënt worden gebruikt bij het maken van saladedressings.

Shakes

MCT olie kan worden toegevoegd aan maaltijdvervangende shakes.

MCT-capsules of supplementen

Er zijn ook MCT-capsules of supplementen te vinden. Deze zijn handig voor onderweg en doseren eenvoudig.

Huidverzorging 

MCT-olie kan worden gebruikt als massageolie of als ingrediënt in zelfgemaakte huidverzorgingsproducten, zoals lotions, scrubs en crèmes.

Varianten MCT Olie

Wij kunnen u verschillende biologische MCT olie aanbieden. Zo hebben wij op dit moment de volgende MCT olie in ons assortiment:

Biologische MCT Olie, 60/40

De biologische MCT Olie 60/40 bevat een mengsel van C8 en C10.

Biologische MCT Olie, C8

De biologische MCT olie C8 bevat voor 95% het vetzuur C8.

Conventionële MCT Olie, 60/40

De conventionële MCT Olie 60/40 bevat de vetzuren C8 en C10.

Conventionële MCT Olie, C8

De conventionële MCT olie C8 bevat voor 99% het vetzuur C8.

Verpakkingsmogelijkheden

MCT Olie is beschikbaar in diverse verpakkingen.

De verpakkingen variëren van 250ml flesjes, tot containers van 1000 liter. Wij kunnen uw consumentenverpakkingen ook afvullen onder uw Private Label.

Bent u benieuwd naar ons assortiment aan verpakkingen? Dan adviseren wij u om de verpakkingspagina op onze website te bekijken.

Spack private label